Themadag Maart 2014

Adviseurs themadag

Afgelopen dinsdag, 18 maart, hebben we een inspirerende themadag mogen beleven. Het was een inspirerende en leuke dag met ruim 50 adviseurs en het vaste faciliterende team. In de ochtend startten we met een plenair programma waarin Stichting Lezen & Schrijven aftrapte met een presentatie over laaggeletterdheid. Hierin kwamen nuttige instrumenten naar voren die we bij Fith goed kunnen gebruiken: de taalmeter en de taalzoeker.

Na een korte pauze was het de beurt aan Melek Usta, oprichtster van Colorfull People. Zij nam ons mee in haar verhaal, waarin ze vertelde wie haar gidsen zijn geweest in haar integratie in de Nederlandse samenleving. Daarbij stelde ze de vraag: “Wiens gids ben jij?”, waarbij zij tot de dankbare conclusie kwam dat jullie allen een gids zijn voor velen en mogen er nog velen volgen.

Na de gezellige lunch werd het middagprogramma met welgeteld 3 workshops verzorgd door Colorfull People. Rick nam ons mee in de wereld van Interculturele Communicatie, waarin we aan de hand van de cultuurdimensies van Hoffstede ontdekte dat je eigen referentiekader je perceptie van de ander beïnvloed. Aan het eind kwam we tot conclusie dat het belangrijk is om met vertrouwen, interesse, eerlijkheid en respect met elkaar om te gaan, ongeacht achtergrond. Door in de wereld van de ander te gaan staan, kun je de diegene makkelijker meenemen naar jouw cultuur. Zodat je samen drempels kunt verlagen of zelfs opheffen.

Met Melek bespraken we een casus, aangedragen door de adviseurs zelf. Ze nam ons mee naar de situatie door deze met elkaar na te spelen. Na de observaties te hebben besproken, droeg iedereen alternatieven aan en een daarvan werd uitgespeeld. Zo werd voor iedereen zichtbaar duidelijk wat voor invloed het alternatief had op elk van de deelnemer van het gesprek.

Navid nam ons vervolgens mee in zijn verhaal en kijk op integratie van allochtonen in Nederland.” Hoe zorg je er nu voor dat een potentiële werkgever je klant aanneemt?” Zijn antwoord was eerlijkheid. Wees eerlijk over de gevaren die het met zich meebrengt, maar ook welke kansen het de werkgever biedt. Diversiteit biedt immers meer kans op innovatie, gezien er in een diverse groep meer ideeën ontstaan. Als sluitstuk gaf hij de tip: Stel nooit iemand voor, tenzij je er zelf in gelooft, “Don’t move unless you feel it”.