Senior adviseur Piet-Hein Verdegaal: “Ik leer op mijn 65ste nog elke dag bij!”

WIE is Piet-Hein Verdegaal? 

Ik ben 65 jaar, getrouwd, vader van een dochter en opa van een heerlijke kleinzoon van tien die regelmatig bij ons over de vloer komt. Mijn vrouw en ik zijn gek op reizen en hebben al behoorlijk wat van de wereld gezien. Waar we vóór Covid nog afreisden naar verre oorden als China, Tibet, Nepal, India, Afrika en Peru, zoeken we het tegenwoordig wat dichterbij. Met de caravan en op de fiets verkennen we Nederland en zo nu en dan we een week van de Spaanse zon. Verder heb ik een grote interesse voor alles wat vliegt, vaart en rijdt.

WAT heb je hiervoor gedaan?

Ik heb maar liefst 34 jaar gewerkt bij de Koninklijke Marine. Het overgrote deel van mijn werkzame leven dus. Mijn laatste functie was hoofd reïntegratiecentrum van Defensie. Samen met mijn team van 35 mensen begeleidde ik militairen die ongeschikt waren geworden voor het uitvoeren van de dienst, bijvoorbeeld doordat ze gewond waren geraakt tijdens missies in het buitenland. Ook stonden we burgerpersoneel van Defensie bij dat in een tweede spoortraject was beland. Behoorlijk vergelijkbaar dus met wat ik nu bij Fith doe.

HOE ben je bij Fith terecht gekomen?

Op LinkedIn zag ik dat een oud-collega bij Fith aan de slag was gegaan als senior adviseur. Dat triggerde me. Ik heb de website bekeken, een mail gestuurd en kon al heel snel op gesprek komen. Zo ben ik erin gerold. Ik had natuurlijk op mijn 56ste – dan krijg je als werknemer bij Defensie functioneel leeftijdsontslag – helemaal kunnen stoppen met werken. Maar dat is niks voor mij. Ik ben een behoorlijke workaholic. En ik hóef niet meer, ik mag. Ik vind het belangrijk om nog wat bij te kunnen dragen aan de maatschappij. Mijn netwerk zet ik maar al te graag in om cliënten weer aan een fijne baan te helpen. Om hen het gevoel voor eigenwaarde terug te geven. Mijn salaris bij Fith is dan ook niet van primair belang. Ik doe dit omdat het me enorm veel energie geeft als mensen me na afloop van een traject bedanken dat ik hen goed heb geholpen.

WAAROM past het Fith werk jou zo goed?

Misschien wel omdat ik zo rechtdoorzee ben. Ik vertel cliënten eerlijk wat ze kunnen verwachten en wek geen valse verwachtingen. Natuurlijk doe je voor iedereen je stinkende best, maar je kunt nu eenmaal niet garanderen dat je ze weer aan het werk krijgt. Zeker niet op korte termijn. Dus die hoop moet je dan ook niet wekken. Verder ben ik een gedreven persoonlijkheid. Ik werk graag en hou ervan om met en voor mijn cliënten bezig te zijn. Zo heb ik even geleden een man begeleid die zijn hele leven in de put was gepraat door verschillende mensen in zijn omgeving. Dat probeer ik om te keren. Ik wil zo iemand laten inzien dat ie er wel degelijk toe doet en dat hij van grote waarde kan zijn voor een nieuwe werkgever. Een zekere mate van empathisch vermogen is in deze functie dan ook wel handig.

WAAR ben je het meest trots op?

Ik kan zo 1-2-3 niet één specifiek voorbeeld noemen waar ik het meest trots op ben. Maar ik vind het wel fijn als ik iemand kan helpen zijn arbeidsvreugde weer terug te krijgen. Als iemand helemaal opbloeit omdat hij weer een leuke duurzame baan heeft en zo het geloof in eigen kunnen herwint. Mooi om te zien hoe mensen zich weer bewust worden van hun eigen talenten en competenties en zo hun zelfredzaamheid op de arbeidsmarkt terugvinden.

WANNEER is jouw dag geslaagd? 

Als ik het gevoel heb dat ik met mijn kandidaten stappen heb gezet. Als het me is gelukt bijvoorbeeld om iemand die in eerste instantie niet wil meewerken toch te inspireren. Ik ben blij als ik zo’n gesprek een positieve wending kan geven. Mijn kleinzoon vroeg me laatst: ‘Opa, hoe lang werk jij eigenlijk al?’ Toen ik antwoordde dat dat al 46 jaar is, keek hij me met grote ogen aan. Het is inderdaad een behoorlijke tijd, maar ik doe dit met ontzettend veel plezier. Eigenlijk is elke dag geslaagd voor mij. Ik sta nog midden in de maatschappij, kan mensen oprecht helpen en leer op mijn 65ste nog elke dag bij. Hoe mooi is dat?