Interview met Senior adviseur Liesbeth Rozenhart

“Als senior adviseur kun je écht het verschil maken voor je kandidaten!”

Bij Fith werken we met ervaren oud-managers en -directeuren. Deze senior adviseurs hebben een aantal aspecten gemeen: ze zijn mensgericht, deskundig en hebben levens- en werkervaring, tijd en een breed netwerk. Graag stellen we een aantal van onze kanjers aan je voor. Dit keer vragen we Liesbeth Rozenhart het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Liesbeth heeft een Defensieachtergrond, is gek op varen én op haar man Gert-Jan, die trouwens ook voor Fith werkt. “Samen achter de geraniums zitten, kan altijd nog!”


WIE is Liesbeth Rozenhart?

Ik ben 62 jaar, getrouwd met Gert-Jan, ik ben stiefmoeder van de kinderen van Gert-Jan en samen hebben we vier kleinkinderen. Ik speel graag piano en golf. We hebben altijd een zeilboot gehad. Al snel nadat we die verkocht hadden, kwamen we tot de conclusie dat we het water toch maar moeilijk kunnen missen. Nu zijn we de trotse eigenaren van een motorboot waarmee we er, als het een beetje weer is, hele dagen op uit trekken. En verder werken we dus allebei als senior adviseur voor Fith, ik sinds drie jaar en Gert-Jan sinds een jaar.

WAT heb je hiervoor gedaan?

Ik heb lange tijd bij Defensie gewerkt, in verschillende rollen. Eerst als burgermedewerker en later als militair. Bij Defensie is het gebruikelijk dat je elke drie jaar wat anders gaat doen. Ik heb er dan ook behoorlijk wat verschillende functies gehad. Van contractmanager helikopters tot faculty advisor bij het NATO Defence College in Rome en diverse banen daar tussenin. In het begin werd ik vooral ingezet op materieelprojecten, later ben ik meer richting de personeelsfuncties gegaan. Dat ik daarnaast ook een juridische en coachachtergrond heb, helpt me enorm in mijn huidige werk. Bij bijvoorbeeld CAO- en UWV-regelgeving komt die ervaring goed van pas.


HOE ben je bij Fith terecht gekomen?

Ik werkte en woonde nog in Rome toen vrienden me vertelden over het nieuwe werk van een vriendin. Dat leek hen ook echt wat voor mij. Ze werkte bij Fith, waar – zo bleek later – ook veel Defensiecollega’s aan de slag waren gegaan. Ik heb contact opgenomen en kon meteen toen ik terug was uit Rome op gesprek komen. De klik was er gelijk en ik kon al snel aan het werk als senior adviseur. In het begin gebeurde er, vanwege Corona, veel online. Niet leuk, maar wel een goed moment om het hele Fith inwerkprogramma te doorlopen. Dat ging prima online. Ik vond het heel fijn dat ik zo’n uitgebreid onboarding-traject kreeg. Zo had ik meteen een stevige basis waarmee ik voor mijn kandidaten aan de slag kon. Inmiddels werk ik er alweer drie jaar met heel veel plezier. Dat doe ik op zzp-basis, maar ervaar dat ik net zo goed deel uitmaak van het team als alle vaste werknemers. Het is een ontzettend fijne groep mensen waarin ik terecht ben gekomen.

WAAROM past het Fith werk jou zo goed?

Ik had natuurlijk lekker van mijn prepensioen kunnen gaan genieten. Beetje bootje varen, met de kleinkinderen op pad… Maar ik ben er nog niet klaar voor, vind het gewoon nog geen tijd om helemaal geen bijdrage meer te leveren aan deze maatschappij. Ik ken mezelf een beetje en denk ook dat ik lui zou worden. Bij Defensie heb ik een tijdlang als neventaak collega-coaching gedaan, als ondersteuning bij beter functioneren of in het kader van loopbaanontwikkeling. Dat vond ik ontzettend leuk. Maar dat was vaak met mensen die er zonder mij ook wel zouden komen. Voor de kandidaten die bij Fith komen kun je, om met een van mijn collega’s te spreken, écht het verschil maken. Je hebt als senior adviseur de nodige werk- en levenservaring opgedaan, wat goed van pas komt bij de begeleiding van kandidaten. De wet Verbetering Poortwachter is ingewikkelder dan mensen soms denken. En als je al jaren voor dezelfde werkgever werkt, valt het niet altijd mee om de overstap naar een ander bedrijf te maken. In uitdagende trajecten is een intensieve begeleiding ontzettend belangrijk. Wij nemen alle tijd die nodig is. Ik vind het fijn om een vaste, betrouwbare factor voor mijn kandidaten te kunnen zijn. Iemand die vanuit een helicopterview het hele traject in de gaten houdt en wat van hun zorgen kan wegnemen, zonder de verantwoordelijkheid van de werkgever uit het oog te verliezen.

WAAR ben je het meest trots op?

Ik heb eens een kandidaat begeleid die droomde van een baan in de schuldsanering. Helaas had hij hier nooit een opleiding voor gevolgd. Hij werkte bij een viskraam toen hij door ziekte uitviel. We zijn samen gaan kijken hoe hij toch in de buurt van zijn grote droom kon komen. Een incassobureau bleek de eerste stap in de goede richting te zijn. Klinkt misschien alsof je daar helemaal aan de andere kant van het spectrum staat, maar incassobureaus doen zo veel meer dan alleen geld innen. Ze zoeken bijvoorbeeld ook mee naar oplossingen als er betalingsproblemen zijn. Die kandidaat is hartstikke blij in zijn nieuwe rol en mag nu zelfs een interne opleiding gaan volgen. Wie weet leidt die uiteindelijk wel naar een baan in de schuldsanering. Zo zie je maar dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

WANNEER is jouw dag geslaagd? 

Vooral wanneer kandidaten al heel lang bij eenzelfde werkgever werken, is het lastig en emotioneel om daar afscheid van te moeten nemen. Dat snap ik heel goed! Ik spreek mensen die zich niet kunnen voorstellen ooit ergens anders te moeten werken dan bijvoorbeeld bij de Politie of de KLM. Vaak stel ik lijstjes met hen op met voor- en nadelen. En dan blijkt soms dat die onregelmatige werktijden hen toch best wel kunnen opbreken. En dat wat zij zoeken in een baan ook écht wel ergens anders te vinden is. Ik neem ze als het ware aan de hand mee in dat proces. Het geeft me ontzettend veel voldoening als het ons samen lukt een nieuwe werkplek te vinden waarvan ze achteraf zeggen: ‘Ik had het een jaar geleden nooit durven dromen, maar het is goed dat dit me is overkomen is. Ik zit nu veel beter op mijn plek.’ Dat voelt bijna alsof ik zelf ben aangenomen!