Senior adviseur Henk Siebum:‘Je kunt iemand pas echt helpen als je de persoon erachter ziet.’

WIE is Henk Siebum? 

Een echte Drenth van 61 jaar. Ik ben de man van Susan. Verder ben ik zoon, broer, zwager en vriend. Maar ik ben vooral een mensenmens. Ik hou van alle mensen, ongeacht hun achtergrond, kleur en leeftijd. Ik heb een grote onderbuik, letterlijk en figuurlijk. Dat is het kompas van waaruit ik werk. Het helpt me in te schatten met wat voor persoon ik om de tafel zit. Ik heb lange tijd voor Defensie gewerkt in verschillende functies. De beste werkgever die iemand zich kan wensen, maar ik raakte de uitdaging kwijt. Susan en ik hadden ooit de afspraak gemaakt dat als we niet meer met plezier naar ons werk zouden gaan, we ontslag zouden nemen. 

Dat moment brak voor mij 12 jaar geleden aan. Wij vinden het belangrijk dat we zelf aan het stuur van ons leven zitten. En dat wil ik ook aan de kandidaten die ik namens Fith begeleid als senior adviseur. Daarnaast werk ik in de uitvaartbranche. Een mooi vak, waar je ontzettend veel voor mensen kunt betekenen. Eigenlijk is het helpen van mensen de rode draad in mijn leven. Tijdens corona plaatste ik een oproep op Facebook dat als mensen een ritje naar de vaccinatielocatie konden gebruiken, ze me altijd konden bellen. Kijk, je kunt er niet van naar de Albert Heijn, maar het geeft wel een goed gevoel om anderen te kunnen helpen.

WAT heb je hiervoor gedaan?

Ik wilde graag personeelswerk gaan doen, maar met een LTS-diploma alleen ging me dat niet lukken. Gelukkig zag mijn directeur de potentie en mocht ik terug de schoolbanken in. Via de moedermavo en de meao belandde ik op het hbo en ben ik uiteindelijk Bedrijfskunde gaan studeren. Eenmaal bij Defensie heb ik verschillende functies bekleed. Ik begon er als militair en was op het einde hoofd P&O bij de Staf Koninklijke Landmacht in Utrecht.

HOE ben je bij Fith terecht gekomen?

In eerste instantie voelde ik me heel vrij toen ik weg was bij Defensie. En toch begon de verveling snel toe te slaan. Mijn vrouw reisde in die tijd voor haar werk nog de hele wereld over. Als ze na een week terugkwam en vroeg wie ik allemaal had gezien, moest ik bekennen dat dat bar weinig mensen waren. Dit moest veranderen. Alsof het zo moest zijn, kwam ik in contact met een oud-medewerker van Defensie die bij Fith was begonnen. Hij nodigde me uit om eens in Den Bosch te komen praten en eigenlijk was na het eerste gesprek alles al in kannen en kruiken. En inmiddels zijn we alweer 12 jaar verder.

WAAROM past het Fith werk jou zo goed?

Ik vind het nog elke dag mooi om voor mijn kandidaten een luisterend oor te kunnen zijn, zonder te oordelen. Ik doe zoveel mogelijk afspraken face-to-face. Teams is handig natuurlijk, maar ik kan slecht tegen afstand. Het liefst spreek ik bij een kandidaat thuis af, met zijn of haar partner en gezin erbij. Ik ben van mening dat je iemand pas echt kunt helpen als je de persoon erachter ziet. Op de een of andere manier lukt het me om snel het vertrouwen van mensen te winnen. Dat helpt enorm in een functie als de mijne.

WAAR ben je het meest trots op?

Toen ik na al die jaren afscheid nam van Defensie, kreeg ik een litho met wielrenners en daarbij de tekst: ‘Zowel in zijn werk als ook daarbuiten is Henk een bijzonder wielrenner. Hier zie je het peloton van Henk en zijn team; vrienden en collega’s. Waar is Henk, zo vraag je je misschien af. Dat varieert. Met wind tegen fietst Henk voorop. Zo houdt hij zijn mensen uit de wind. Gaan we bergop, dan fietst hij achteraan om de achterblijvers een duwtje te geven, moed in te spreken of zijn bidon uit te lenen. Het liefst rijdt Henk op een vlakke weg om tussen zijn vrienden en collega’s een praatje te maken en vooral om met gemeende belangstelling te kunnen luisteren. Je ziet hem eigenlijk overal, maar niet snel op het podium. Veel meer geniet hij van anderen op dat podium, mensen die door Henk uit de wind zijn gehouden of de berg op geduwd zijn.’ Mooi he? Ik kan er elke dag weer enorm van genieten om dit te lezen.

WANNEER is jouw dag geslaagd? 

Ik ben schathemeltjerijk. Ik heb een helikopter. Op mijn nachtkastje wel te verstaan. Elke avond voordat ik ga slapen, vlieg ik ermee over de dag. Mijn dag is geslaagd als ik weer iemand heb kunnen helpen. Zijn mijn kandidaten gelukkig, dan ben ik het ook. Ik heb een verschrikkelijk groot vertrouwen in hen én in Fith. Ik ben ervan overtuigd dat we samen heel veel kunnen bereiken!