Oud-werknemer Celest Derks over haar ervaringen bij Fith:

“Je krijgt alle kansen om jezelf te laten zien en er zijn veel doorgroeimogelijkheden.”

Celest Derks werkte ruim drie jaar met veel plezier bij Fith, waar ze een dubbelrol had als Teammanager Adviseurs en Leidinggevende van het administratieve team. Ze heeft onlangs haar ontslag ingediend. Niet omdat ze het niet meer naar haar zin had. Nee, de reden was veel beter! Celest gaat namelijk voor onbepaalde tijd reizen. Wel vertelt ze ons vlak voor haar vertrek naar Australië nog graag wat haar zo aantrok in haar werk voor Fith. “Ik hoop hiermee anderen te inspireren en een inkijkje te geven in hoe het is om bij Fith te werken.”


Hoe ben je met Fith in aanraking gekomen?

Dat was via een kennis uit Breda. Zij was kandidaat bij Fith en zei: ‘Celest, ik denk dat dit bedrijf wel eens heel goed bij jou zou kunnen passen. Ik word er super goed en professioneel begeleid. Ga gewoon eens kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.’ Ik was meteen enthousiast, maar twijfelde wel een beetje of het niet te hoog gegrepen was. Ik was via mijn vorige werk – waar ik mensen begeleidde met een bijstandsuitkering – dan wel bekend met re-integratie – maar ik had bijvoorbeeld nog nooit iets met de Wet Verbetering Poortwachter te maken gehad.

Wat heeft je doen besluiten toch de stoute schoenen aan te trekken?

Ik had niks te verliezen, dus ik heb gewoon contact opgenomen. Zo kwam het dat ik al van de vacature Teammanager Adviseurs wist nog voordat ie online kwam. Ik was bang dat deze functie wat te hoog gegrepen was voor me. Bovendien heb ik social work gestudeerd en was de functie van Teammanager Adviseurs toen nog wat administratiever dan nu. Die administratieve taken zijn inmiddels, mede door een project dat ik mocht begeleiden, grotendeels uitgehaald. Deze worden nu uitgevoerd door het administratieve team. Maar lang verhaal kort: ik heb dus gesolliciteerd, werd aangenomen en het pakte uiteindelijk allemaal heel goed uit.

Is dat typisch Fith, dat ze je die kans bieden terwijl je misschien niet 100% voldoet aan de functie-eisen?

Zeker! Als het geloof er is, dan investeren ze echt in je. Je krijgt alle kansen om jezelf te bewijzen en er zijn heel veel doorgroeimogelijkheden. In het begin was ik alleen Teammanager Adviseurs en coachte en faciliteerde ik dus onze senior adviseurs. Later werd ik ook accounthouder van de Politie, een grote klant van Fith. En uiteindelijk mocht ik zelfs leiding gaan geven aan het administratieve team. 

Had je bij vorige organisaties al eerder leidinggevende functies gehad?

Nee, dat maakte het wel even spannend. Maar het voelde al snel heel natuurlijk en het ging me goed af. Vooral de afwisseling vond ik fijn. Het ene moment hing ik aan de telefoon met een senior adviseur om te sparren over een case, het andere moment las ik mee met rapportages, nam ik nieuwe collega’s aan, werkte ze in, stuurde ik mijn team aan of hielp met het verbeteren van in- en externe processen. 

Je hebt een hoop geleerd dus in relatief korte tijd?

Absoluut! De Wet Verbetering Poortwachter bijvoorbeeld is behoorlijk ingewikkeld, dus het is belangrijk dat je je kennis op pijl houdt. In eerste instantie voor jezelf natuurlijk, maar ook om collega adviseurs advies te kunnen geven op het gebied van wetten en regelgeving. Zij zijn ontzettend nauw en op een heel persoonlijke manier betrokken bij hun kandidaten. Als Teammanager Adviseurs kijk je veel objectiever naar een casus en kun je waardevolle input geven. Het vier-ogen-principe waarborgt de kwaliteit en werkt voor alle betrokken partijen fantastisch. Omdat je de trajecten als Teammanager Adviseurs zo nauw volgt, kun je bovendien een belangrijke sparringpartner zijn voor opdrachtgevers. 

Wat is een handige karaktereigenschap voor iemand die bij Fith wil solliciteren

De werkdruk kan er vrij hoog zijn, dus het is wel fijn als je in staat bent je eigen grenzen te bewaken. Ik had de neiging om overal ja op te zeggen en van alles naar me toe te trekken, gewoon omdat ik het allemaal zo leuk vond om te doen. Binnen Fith krijg je veel vrijheid en flexibiliteit, maar er wordt wel van je verwacht dat je je schouders eronder zet en dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt om je grenzen aan te geven.

Hoe zou je de sfeer bij Fith omschrijven?

Er werken allemaal mensen-mensen. Ben je nieuw binnen Fith, dan wordt er een RealDrive test afgenomen om te zien wat je drijfveren zijn. Hierdoor snap je elkaar ook beter in samenwerking en communicatie. Het grappige is dat daar dus bij vrijwel het hele team uitkomt dat ze ‘groen’ zijn, ofwel sociaal, warm en betrokken. Ik heb me dan ook altijd ontzettend welkom en op mijn gemak gevoeld. Iedereen staat voor je klaar om te helpen als dat nodig is. Ook tijdens mijn afscheid ben ik overspoeld met lieve woorden en cadeaus.