Kinderopvangorganisatie ’t Goudvisje Stabiliteit en positiviteit door inzet senior adviseurs

’t Goudvisje is een kinderopvangorganisatie met 200 medewerkers verdeeld over 15 locaties in en rondom Rosmalen. De natuur neemt er een zeer belangrijke plek in. Zo helpen kinderen in de eigen moestuin met het zaaien en oogsten van groenten en met het verzorgen van verschillende dieren op hun locatie. ’t Goudvisje werkt sinds 2021 samen met Fith. Directe aanleiding voor deze samenwerking was een aantal medewerkers dat dreigde in een verzuimtraject te komen. ‘t Goudvisje zocht naar oplossingen om dat te voorkomen. Fith biedt behalve ondersteuning in een re-integratietraject ook hulp in de vorm van een coachende rol voor werknemers.

“Veel van onze medewerkers zijn jonge mensen met een druk gezin thuis,” zegt hr-directeur Marjolijn van der Spek. “Omdat ze zich daarnaast voor 100% inzetten voor de kinderen op ons kinderdagverblijf, willen ze nog wel eens worstelen met het vinden van de goede balans. Je kunt als werkgever wachten totdat de bom barst, maar wij zijn dit liever voor. Fith helpt deze mensen op weg, nog voordat ze langdurig uitvallen. Veel van onze medewerkers vinden het prettig om iemand te spreken die niet uit de branche komt. Die net even wat verder van de kinderopvangwereld af staat dan een collega. Een coach helpt om weer overzicht te krijgen en prioriteiten te stellen.”

Zetje in de goede richting 
Behalve de neutraliteit van de Fith adviseurs is ook het snelle schakelen een van de zaken waarom de samenwerking zo goed bevalt. “Toen er in 2021 wat medewerkers vast waren gelopen, konden we op korte termijn bij geen enkele bedrijfsarts terecht. Ze hadden allemaal een wachtlijst. En dat terwijl je juist op dát moment hulp wil. Tijdens een ontbijtsessie kwam ik in contact met Fith en eigenlijk werd ik meteen getriggerd. Niet veel later gingen we samen in zee. Wat me met name aanspreekt bij Fith, is de inzet van senior adviseurs. Met hun jarenlange ervaring in het werkveld weten ze als geen ander hoe ze onze medewerkers weer het zetje in de goede richting kunnen geven dat ze soms zo nodig hebben.”

Vernieuwende inzichten en een beetje tegengas
Dat de senior adviseurs ook geregeld mannen zijn, vindt Van der Spek een verfrissende bijkomstigheid. “De kinderopvangbranche bestaat nu eenmaal voor het overgrote deel uit vrouwen. Zij bezitten van nature verzorgende eigenschappen en lopen zichzelf hierbij soms voorbij. Waar zij normaal gezien waarschijnlijk naar een therapeut of psycholoog waren gegaan, krijgen ze nu vernieuwende inzichten van de senior adviseurs van Fith. Deze schrikken niet terug van het geven van wat tegengas zo nu en dan, iets wat voor ons heel positief werkt. Ik durf gerust te zeggen dat langdurig uitval door deze trajecten een aantal keer is voorkomen.”

Leren en inspireren
Dat Fith werkt ‘evidence based’ werkt, merkt Van der Spek vooral tijdens de regelmatig terugkerende ontbijtsessies en netwerkevents. “Dat zijn vaak echte eyeopeners. Zo heb ik tijdens het Fith-congres in april van dit jaar dingen gehoord waar ik nooit eerder bij stil had gestaan. Wat de connectie met je werk kan betekenen als je kanker hebt bijvoorbeeld. Of wat er gebeurt als je vastzit in je huidige baan. Bovendien zijn de Fith-netwerkevents ideaal om te leren van andere hr-professionals en elkaar te inspireren. Ik heb al behoorlijk wat opgestoken van de cases van andere aanwezigen.”

Bouwen op een stabiel en positief team
Of Van der Spek andere bedrijven zou aanraden om eens contact met Fith op te nemen? “Zeker! Ik ben echt ontzettend blij met hun proactieve en verfrissende aanpak. Ze houden elkaar goed op de hoogte van wat er speelt, zodat ik niet zes keer hetzelfde verhaal hoef te doen. Verder denken ze goed met ons mee en gaan een uitdaging niet uit de weg. De vraag die ik stelde tijdens ons eerste contact was voor Fith allesbehalve gesneden koek. Ik wilde echt een maatwerk traject voor medewerkers die gewoon nog aan het werk waren, maar hier en daar wel wat hulp konden gebruiken. Echt preventief dus. Ze hebben die uitdaging met beide handen aangegrepen. En kijk eens waar we nu staan? We kunnen weer bouwen op een stabiel en positief team dat zich er elke dag weer hard voor maakt om de verwachtingen van ouders en kinderen te overtreffen!”