Dubbelinterview oude en nieuwe algemeen directeur van Fith

“Trots dat ik aan het roer mag staan van een organisatie 
die zich hard maakt voor alle mensen voor wie een mooie loopbaan 
niet of niet meer vanzelfsprekend is.”

Myriam Hellemons is per 1 maart benoemd tot algemeen directeur van Fith. Zij neemt hiermee het stokje over van Richard Roth, die het Bossche bedrijf in 2000 oprichtte. Hoog tijd om beiden het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen over het hoe en waarom van deze directeurswissel.

Myriam, allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe titel. Hoe voelt het nu om algemeen directeur van Fith genoemd te worden?

Myriam: Ik vind het een enorme eer. Fith is een prachtbedrijf met een grote maatschappelijke relevantie. We helpen mensen voor wie een mooie loopbaan niet of niet meer vanzelfsprekend is. Ik prijs me gelukkig dat ik nu aan het hoofd mag staan van een organisatie die zich er elke dag opnieuw maximaal voor inzet om iedereen te laten meedoen en bloeien op de arbeidsmarkt.

En hoe is het voor jou Richard?

Richard: Ik ben trots dat ik de afgelopen 24 jaar richting heb mogen geven aan Fith. Ik ben van mening dat er andere kwaliteiten nodig zijn dan de mijne om ons bedrijf naar de volgende fase te leiden en het volledig potentieel met elkaar te kunnen benutten. Daar komt bij dat ik me persoonlijk wil blijven ontwikkelen en graag tijd en ruimte overhoud voor andere activiteiten. 

Wat maakt Myriam zo’n goede opvolger?

Richard: Zonder haar zou Fith echt niet het mooie bedrijf zijn dat het vandaag de dag is. Ze werkt hier al negen jaar en bezit de kwaliteit om zaken doordacht op te pakken, te concretiseren en samen met anderen tot een succes te maken. Toen een directeurswissel een paar jaar geleden voor het eerst ter sprake kwam, reageerde ze daar met ambitie en enthousiasme op. Met als resultaat dat ik nu officieel de voorzittershamer overdraag aan haar. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze er met haar MT en met alle Fith collega’s in zal slagen om Fith naar de volgende fase te brengen en ons succes verder uit te bouwen.

Betekent dat dat jij helemaal afscheid neemt van Fith?

Richard: Nee hoor, ik blijf twee dagen per week beschikbaar om nieuwe adviseurs te enthousiasmeren en om Myriam, voor zover dat nog nodig is, in te werken.
Myriam: Behalve dat Richard deel uitmaakt van onze nieuwe raad van commissarissen, blijft hij gelukkig ook nog gewoon mijn sparringpartner. Heel fijn dat ik ook na 1 maart nog steeds bij hem terecht kan.

Er is een paar jaar overheen gegaan voordat de directiewissel officieel werd. Wat is er in die tijd zoal gebeurd?

Myriam: Ik was direct enthousiast over de rol van algemeen directeur, maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben een professional aangetrokken die gespecialiseerd is in het begeleiden van directietransities. Hij heeft ons de afgelopen tijd enorm geholpen bij alle te nemen beslissingen en stappen.
Richard: We hebben gewacht tot we beiden voelden dat dit het juiste moment was. Met Myriam aan het roer is Fith nóg beter voorbereid op de toekomst die voor ons ligt.

Gaat er iets veranderen aan het bedrijf Fith. Wat gaan kandidaten bijvoorbeeld merken van het feit dat er een nieuwe algemeen directeur is aangetreden?

Myriam: Kandidaten en opdrachtgevers zullen er weinig tot niets van merken. Niks negatiefs in elk geval. De cultuur blijft hetzelfde, er komt alleen een andere handtekening onder contracten te staan. Verder blijven we hetzelfde mooie, betrokken familiebedrijf met aansprekende opdrachtgevers zoals de gehele Rijksoverheid, KLM en Politie Nederland.

Je werkt natuurlijk al heel wat jaren voor Fith. Maakt dat de stap naar algemeen directeur wat minder spannend?

Myriam: Natuurlijk ben ik ook maar gewoon een mens en vraag ik me stiekem wel eens af of ik al die nieuwe verantwoordelijkheden wel aan kan. Gelukkig is er binnen ons team van medewerkers en ons adviseursteam een enorme hoeveelheid kennis en betrokkenheid aanwezig. En ook Richard is niet weg. Hij blijft de komende tijd gewoon mijn sparringpartner en backup. Met zo’n sterk team om me heen kan het niet anders dan goed komen!

Waar kijk je het meeste naar uit?

Myriam: Doordat we de laatste jaren zo hard groeien, moeten we extra alert zijn op onze kernwaardes. Deze mogen we niet uit het oog verliezen en dus gaan we hier nóg meer op focussen. Die rol van ‘cultuurbewaker’ past me wel. Verder ben ik ervan overtuigd dat onze toekomst alleen maar mooier kan worden. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is onze maatschappelijke relevantie onverminderd groot. Ik ben gewoon heel trots dat ik aan het roer mag staan van een organisatie die zich hard maakt voor alle mensen voor wie een mooie loopbaan niet of niet meer vanzelfsprekend is.