Wat is spoor 1?

spoor 1Wanneer u ziek wordt of een zieke werknemer heeft dan vliegen er al snel allerlei inhoudelijke termen in de rondte. Deze week vertellen we u graag wat spoor 1 precies inhoudt. Komende weken volgen spoor 2 en spoor 3.

Het begint bij spoor 0

Bij langdurige ziekte van een werknemer is het belangrijk de Wet Verbetering Poortwachter goed toe te passen. Het begint bij het bekijken of terugkeer van de zieke werknemer in zijn of haar eigen werk (ook wel spoor 0 genoemd) mogelijk is. Om vervolgens na te gaan in welke mate de zieke werknemer kan terugkeren in zijn of haar eigen werk en of er wellicht (kleine) aanpassingen nodig zijn. De uiteindelijke vraag is dan ook “hoe lang gaat het duren voordat de zieke werknemer weer volledig in zijn of haar eigen werk kan terugkeren”.

Het vervolg is spoor 1

Als deze vraag niet positief beantwoord kan worden, of in ieder geval niet op korte termijn, het UWV gaat hierbij vaak uit van een half jaar, komt spoor 1 (en spoor 2) aan bod. Onder spoor 1 valt in de praktijk ook vaak spoor 0. Het verschil (in theorie) is dat spoor 0 alleen de eigen functie betreft (met kleine aanpassingen) en spoor 1 alle functies binnen het bedrijf. Dit loopt vaak parallel aan elkaar.

Verder kijken naar andere functies binnen het bedrijf

Wanneer de werkgever en werknemer eventueel in samenspraak met de bedrijfsarts tot de conclusie zijn gekomen dat terugkeer in eigen werk op korte termijn (binnen een half jaar dus) niet tot de mogelijkheden behoort, wordt er bekeken of er andere werkzaamheden binnen het bedrijf passend kunnen zijn.

Eventueel kunnen functies aangepast worden

Het uitgangspunt van het bekijken van deze mogelijkheden is om de zieke werknemer binnen het bedrijf te herplaatsen op een functie waardoor de werknemer weer als volledig arbeidsgeschikt beschouwd kan worden. Hierbij kan gekeken worden naar bestaande functies, maar ook naar nieuwe mogelijkheden binnen het bedrijf. Daarnaast kan het samenvoegen van verschillende functietaken naar een nieuwe functie worden onderzocht. Dit laatste wordt jobcarving/jobassembling genoemd.

Hoe gaat dat in de praktijk?

Als voorbeeld van jobassembling in spoor 1 nemen we een fulltime magazijnmedewerker (laden en lossen) die vanwege rugklachten volledig is uitgevallen. De bedrijfsarts heeft aangegeven dat de verwachting is dat de beperkingen wel zullen afnemen, maar niet voldoende om zijn eigen werk weer te hervatten. Binnen het bedrijf zijn er mogelijkheden in het magazijn als orderpicker voor 20 uur per week op de heftruck. Hiervoor moet de werknemer wel zijn certificaat halen. De werkgever is bereid deze investering te doen. Daarnaast wordt er verwacht dat er binnen 3 maanden extra werk vrijkomt als (spoed)koerier. Het betreft het bezorgen van lichte producten. Er wordt gezamenlijk afgesproken een nieuwe functie samen te stellen als orderpicker / koerier. Voor de werkgever een goede oplossing omdat hij een waardevolle werknemer kan behouden en flexibiliteit creëert binnen het bedrijf met een combinatiefunctie. De werknemer kan hierdoor binnen 3 maanden volledig gaan hervatten binnen het eigen bedrijf in een andere functie.

Een frisse blik helpt

In de praktijk merken onze adviseurs dat bij het opstarten van een spoor 2 traject, op advies van de arbeidsdeskundige, vaak spoor 1 nog niet (definitief) is afgerond. Een frisse blik van één van onze adviseurs op het bedrijf en de werkzaamheden die daar zijn, kan voor nieuwe inzichten en mogelijkheden zorgen. In de begeleidingstrajecten van Fith lopen spoor 0, spoor 1 en spoor 2 vaak parallel aan elkaar. Zeker ook omdat de belastbaarheid van de zieke werknemer tijdens de 2 jaar van ziekte kan af- of toenemen, waardoor er weer nieuwe kansen ontstaan. De adviseur houdt alle sporen nauwlettend in de gaten om geen enkele kans te missen en te zorgen voor een duurzame plaatsing voor de werknemer.

Heeft u een zieke werknemer of bent u zelf ziek en heeft u behoefte aan een frisse blik van één van onze 90 adviseurs op uw situatie, neem dan nu contact op met Fith. Dan bent u verzekerd van alle expertise die nodig is om de Wet Verbetering Poortwachter succesvol uit te voeren.

juli 2017, geschreven door Renske Teunissen, senior bureaumanager Fith. Heeft u een vraag omtrent spoor 1, spoor 2, spoor 3 of 1 van de andere diensten van Fith. Renske staat u graag te woord.