Senior adviseur Zita Schwab:‘Ik hou ontzettend van mensen. Het is heel waardevol om hen te mogen begeleiden in een periode dat het ze niet zo mee zit.’

WIE is Zita Schwab? 

Ik ben 59 jaar geleden geboren uit een Nederlandse moeder en een Indonesische vader. Ik heb twee dochters en drie prachtige kleinkinderen. Zo lang ik me kan herinneren, ben ik dol op water. Helaas woon ik op dit moment niet meer aan het water, maar dat zou ik graag weer gaan doen. Vraag me niet waarom, maar water biedt me rust. Het geeft me een acuut gevoel van thuiskomen. Verder heb ik iets met taal en communicatie. Ik vind het machtig interessant om te ervaren hoe sommige mensen aan een half woord genoeg hebben om elkaar te begrijpen, terwijl anderen elkaars taal niet lijken te spreken. Ik heb ook een cursus gebarentaal gedaan. Als ik nu jong zou zijn, zou ik linguïstiek gaan studeren. Ik ben mijn carrière gestart als gediplomeerd doktersassistente. Gelukkig kwam ik er in de loop van de tijd achter dat ik veel meer in mijn mars had en ben me gaan bekwamen in het begeleiden van mensen. Een echte laatbloeier dus…

WAT heb je hiervoor zoal gedaan?

Te veel om op te noemen! Ik ben doktersassistente geweest, intercedente, verzuimcoördinator, gezondheidsvoorlichter, klachtenfunctionaris, PR-verantwoordelijke … Ik werk de laatste jaren parttime bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur en ben ook al jaren verbonden aan de Hersenstichting. Daarnaast werk ik sinds 2006 voor mezelf als coach, trainer en vertrouwenspersoon. En ik word door Fith al enkele jaren ingehuurd als senior adviseur en aanspreekpunt voor Niet Aangeboren Hersenletsel. Hierover heb ik ook twee boeken geschreven. Ik ben niet alleen expert op het gebied van NAH, maar ook ervaringsdeskundige. In 2004 kon ik als gevolg van een hersenontsteking en hersenvliesontsteking van het ene op het andere moment niet meer praten en lopen. Een lang revalidatietraject heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf inmiddels goed kan managen. Alleen mijn prikkelverwerking is verstoord. Na één uur autorijden ben ik op. Ik begrijp dus als geen ander wat werkt en wat niet bij kandidaten met NAH. Als ze zeggen dat ze zo ontzettend moe zijn, weet ik wat ze bedoelen. Ik geef advies aan collega’s die zulke kandidaten begeleiden en vertel waar ze zoal op kunnen letten.

HOE ben je bij Fith terecht gekomen?

Via een vriendin van vroeger die ook voor Fith werkt. Zij was zo enthousiast over het bedrijf, dat ik in 2015 de directeur heb gemaild met de vraag of wij misschien ook iets voor elkaar konden betekenen. Al snel mocht ik op gesprek komen en doe ik dit werk via Fith alweer jaren met ontzettend veel plezier. 

WAAROM past het Fith werk jou zo goed?

Zoals wel blijkt uit mijn carrièreverloop, hou ik van afwisseling. In mijn rol als senior adviseur, ben ik er niet alleen voor mijn kandidaten, maar ook voor de werkgever. Ik kan goed schakelen tussen deze twee rollen. Verder hou ik ontzettend van mensen. Het is heel waardevol om hen te mogen begeleiden in een periode dat het ze niet zo mee zit. In het begin van een traject zien kandidaten me vaak als ‘die tweede spoor-dame’. Het voelt voor hen soms eerder als een verplichting om met me in gesprek te gaan dan als een manier om er weer bovenop te komen. Als het me na verloop van tijd toch lukt om hun vertrouwen te winnen, ze te motiveren en hun eigenwaarde een boost te geven, dan doe ik echt een dansje! Ik zie het als mijn taak om het negatieve gevoel dat iemand heeft overgehouden aan zijn of haar werksituatie om te draaien naar iets positiefs en samen te kijken wat voor moois we eruit kunnen halen. 

WAAR ben je het meest trots op?

Ik vind het elke keer weer geweldig als ik twee partijen succesvol aan elkaar kan verbinden. Vooral als die match helemaal niet zo logisch is. Nog niet zo lang geleden begeleidde ik een stewardess die was uitgevallen door een burn-out. Tijdens een van onze eerste gesprekken, vertelde ze dat ze hoog opgeleid was op het gebied van interieurontwerp en styling. Ze had in het begin van haar carrière alleen niet genoeg zelfvertrouwen gehad om het in dat vak ook daadwerkelijk te gaan maken. Toen is ze gaan vliegen, terwijl haar passie daar eigenlijk niet lag. Nu heb ik een groot netwerk, maar niet bepaald in de interieurbranche. Dat betekent dus gewoon dat ik dan proactief op zoek ga naar een ingang. Ik ben er trots op dat het me is gelukt om haar in contact te brengen met iemand in dat vakgebied waar ze nu werkervaring opdoet. Ik hou ervan om de tent in beweging te krijgen, om mensen meer zelfvertrouwen te geven. Dat is waar het om draait in mijn vak. 

WANNEER is jouw dag geslaagd?

 Elke dag is mijn lievelingsdag. Mijn werk is zo leuk dat ik het helemaal niet zie als werk. Ik sluit de dag met een goed gevoel af als ik vastgelopen kandidaten weer een stukje verder heb kunnen helpen. Ik ben in feite mijn eigen visitekaartje natuurlijk. Ook ik had regelmatig het idee dat het nooit meer goed zou komen. En kijk eens waar ik nu sta!