Geschreven door Bente Oldescholtenhuis
Senior adviseur Stephan Oudshoorn: ‘De diagnose burn-out is niet zomaar gesteld. Ieder traject is uniek en elk individu verdient maatwerk.’
WIE is Stephan Oudshoorn?
Ik ben 62 jaar, getrouwd met Desiree en vader van Dave van 29. Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Vanwege mijn werk hebben we 8 jaar in Duitsland vertoefd en inmiddels wonen we, na een paar omzwervingen, alweer 20 jaar met veel plezier in Enschede. In mijn vrije tijd fitness, wandel en game ik graag. Ook mag ik graag Aziatisch koken. Desiree en ik houden van reizen. Azië is ons favoriete continent, maar je maakt ons ook blij met stedentrips en uitjes met vrienden. Ik heb een stuk van de Camino gelopen. Helaas moest ik voortijdig afhaken omdat mijn knie begon op te spelen. Het streven is om dat traject wel nog een keer te vervolgen.
WAT heb je hiervoor zoal gedaan?
Net als een aantal andere senior adviseurs bij Fith, heb ook ik een Defensie-achtergrond. Ik ben 36 jaar burgermedewerker geweest, waarvan het overgrote deel in leidinggevende HR-functies. Een paar jaar geleden ben ik vanwege reorganisaties gestopt. Ik kon alleen nog in Utrecht aan de slag, maar 5 uur reistijd per dag werd me wat te gortig. Een mooie gelegenheid om voor mezelf te beginnen als zzp’er. In die hoedanigheid verzorg ik nu de lessen rechtspositie bij Defensie en doe ik andere klussen op interimbasis. De combinatie met mijn job als senior adviseur bij Fith, werkt perfect voor mij.
HOE ben je bij Fith terechtgekomen?
Via een vriend en oud-collega van Defensie. Hij werkte al bij Fith en het leek hem ook wel wat voor mij. Hij bleek gelijk te hebben. Al na een paar gesprekken gingen we met elkaar in zee. Dat is inmiddels alweer bijna 4 jaar geleden. Ik hield me bij Defensie altijd bezig met tactische, strategische zaken. Het is mooi dat ik nu weer een uitvoerende rol heb, waarin ik mensen die zijn vastgelopen rechtstreeks kan ondersteunen. Vaak met behulp van werkgerelateerde vaardigheden, maar ook op persoonlijk vlak.
WAAROM past het Fith werk jou zo goed?
Ik breng veel levenservaring mee en heb in de loop van mijn carrière heel wat mensen gecoacht die te maken hadden met langdurige en ernstige ziektes, PTSS etcetera. Ik ben laagdrempelig, maak gemakkelijk contact met mensen en weet over het algemeen snel hun vertrouwen te winnen. En ik denk dat ik kennis op een rustige en heldere manier weet over te dragen. Fith werkt met specialisatiegebieden en ik ben me in de loop der tijd gaan specialiseren in burn-outs. Deze komen meer en meer voor door de veranderende wereld om ons heen. In 2024 is bij onderzoek door TNO door 34% van de werkgevers aangegeven dat werkdruk een van de belangrijkste arbeidsrisico’s vormt. Mensen hebben langduriger te maken met stress. Thuis, op het werk of een combinatie daarvan. Hebben ze zes maanden of minder last van een lichte energiestoornis, dan spreken we van overspannenheid. Duurt het langer dan zes maanden en is er sprake van een grote energiestoornis, dan hebben we te maken met een burn-out. De diagnose burn-out is niet zomaar gesteld, want ieder traject is uniek en elk individu verdient maatwerk. Doordat ik bij Fith de tijd heb gekregen om me vast te bijten in de materie, kunnen we mogelijke symptomen sneller detecteren. Ook kunnen we mensen specifieker naar huisarts of bedrijfsarts verwijzen die vervolgens de diagnose kunnen stellen en ervoor zorgen dat er gerichter begeleiding kan plaatsvinden. Het is erg complex, want sommige symptomen komen ook overeen met symptomen van een depressie, dus het is belangrijk dat een specialist de diagnose stelt.
WAAR ben je het meest trots op?
Trots is voor mij iets waar ik heel veel moeite voor moet doen. Zo voelt mijn werk bij Fith niet. Natuurlijk hebben we het hier over intensieve trajecten die niet een-twee-drie met een pilletje opgelost kunnen worden. Er gaat vaak een half jaar of zelfs een jaar overheen voordat de opbrengst zichtbaar is. Maar om nu te zeggen dat ze me moeite kosten, nee… Ik ben juist ontzettend dankbaar dat ik mensen kan helpen, ze in een onzekere tijd kan bijstaan en helpen, dat ik hun denkbeelden kan verrijken en ze kan leren open te staan voor zaken waar ze eerder niet ontvankelijk voor waren. Soms lukt het me om iemand die enorm anti-LinkedIn is (‘want dat is er alleen maar om te pochen’) te laten inzien dat het een krachtig instrument is dat écht kan helpen bij het vinden van de juiste baan. Vindt zo iemand toch een baan via LinkedIn en krijg je vervolgens een berichtje of een kaartje als dank voor je hulp en persoonlijke aandacht, ja dan ben ik toch wel een beetje trots.
WANNEER is jouw dag geslaagd?
Als ik heb kunnen bijdragen aan het bereikbaar maken van kennis binnen Fith. Sommige kandidaten tikken meerdere boxen aan. Overgang en burn-out bijvoorbeeld, of ADHD en burn-out. Dat maakt het lastig om te bepalen waar zo iemand mee geholpen is. Elke kandidaat heeft één vaste adviseur, maar niet elke adviseur kan specialist zijn op alle vlakken. Door met elkaar te klankborden en kennis met elkaar te delen, kunnen we mensen zo goed mogelijk vooruit helpen. Je hoeft niet alles te weten, de kunst is dat je de kennis weet te vinden.