Senior adviseur Gert-Jan Ankoné: ‘Ik ben een echte verbinder. Ik geef mensen graag een rol in de samenleving.’

WIE is Gert-Jan Ankoné?

Ik ben 63 jaar en vader van drie kinderen, waarvan een tweeling. Ik heb één kleinkind op wie ik elke vrijdagmiddag oppas. Mijn partner en ik zijn al meer dan veertig jaar samen. We wonen in Haarlem en delen de liefde voor geschiedenisboeken en historische romans. Ik ben er trots op dat we ‘onbewust’ ook iets van die passie hebben meegegeven aan onze kinderen, want er promoveert er binnenkort eentje als historicus. De andere twee zijn overigens ook goed terechtgekomen als aanstaand architect en biomedisch ingenieur. Om genoeg beweging te krijgen, bind ik regelmatig mijn schaatsen onder. Maar mijn allergrootste hobby is toch wel muziek. Ik ben een actief verzamelaar, van pop en jazz tot klassiek. Ik heb lp’s, cd’s en een eindeloze reeks aan Spotify-lijsten. Of ik zelf ook muziek maak? Ik speel graag gitaar, maar dat hou ik echt voor mezelf. Daar val ik anderen liever niet mee lastig…

WAT heb je hiervoor zoal gedaan?

Al van jongs af aan ben ik maatschappelijk en politiek betrokken. Ik ben andragologie gestudeerd. De studie bestaat niet meer, maar is enigszins vergelijkbaar met sociale pedagogiek. Ruim dertig jaar ben ik directeur geweest van een organisatie die zich bezighoudt met gelijke behandeling en aanpak van discriminatie. We zijn hier in de jaren tachtig in Haarlem mee begonnen, waarna het is uitgegroeid tot een landelijk netwerk. Toen het steeds meer een managementfunctie begon te worden, besloot ik afscheid te nemen. Ik ben nog altijd actief betrokken bij Stadsgesprekken, een beweging die Haarlemmers wil laten meepraten over belangrijke kwesties in de stad. Ook ben ik lid geweest van een landelijke politieke partij, maar de landelijke politiek heb ik inmiddels verruild voor de lokale, Haarlemse politiek.

HOE ben je bij Fith terecht gekomen?

Na dertig jaar directeurschap zag ik het niet zitten om nog ergens in loondienst te gaan. Ik wilde er op zzp-basis graag aan bijdragen dat iedereen het recht krijgt zichzelf te ontwikkelen, ongeacht zijn of haar achtergrond of verleden. De visie van Fith – het kijken naar wat mensen nog wél kunnen – sluit daar naadloos bij aan. Ik ben via via met ze in contact gekomen. In het begin ging het om een paar uur per week, maar inmiddels is mijn werk voor Fith een hoofdtaak geworden. Ik begeleid niet meer alleen kandidaten, maar vooral ook nieuwe senior adviseurs die voor Fith gaan werken.

WAAROM past het Fith werk jou zo goed?

 Ik ben een echte verbinder. Ik geef mensen graag een rol in de samenleving. Mijn filosofie is dat iedereen moet kunnen meedoen. Kan dat niet, dan krijg je een nare, gepolariseerde samenleving. Iets wat ik op alle mogelijke manieren wil tegengaan. Aan de ene kant via de politiek en Stadsgesprekken; aan de andere kant dus via mijn werk als senior adviseur bij Fith. Waar ik voorheen vooral kandidaten begeleidde, help ik nu vooral startende adviseurs. Startende adviseurs worden niet alleen opgeleid door Fith maar ook zeer intensief begeleid en ondersteund. Want verder leren in de praktijk en dan reflecteren is erg belangrijk. En zo borgen we bovendien de kwaliteit en resultaten. Mijn kennis en ervaring op het gebied van opleiden en trainen, komt daarin goed van pas. Het belangrijkste wat ik collega’s meegeef, is: blijf jezelf! Doe je niet anders voor dan je bent en realiseer je dat je met meerdere belangen te maken hebt. Je bent er als adviseur niet alleen voor de kandidaat zelf, maar ook voor het bedrijf waarvoor hij of zij werkt of heeft gewerkt én voor de samenleving. Je opereert dus tussen verschillende belangen. Het is belangrijk om daar een goed gevoel bij te krijgen, iets waar ik graag aan bijdraag.

WAAR ben je het meest trots op?

Dat ik als een van de vijf begeleiders van onze nieuwe adviseurs echt iets kan toevoegen. Dat nieuwe collega’s iets hebben aan mijn adviezen en er ook daadwerkelijk beter van worden. In het begin is het contact heel intensief, dan spreken we elkaar vrijwel dagelijks. Ik help mee met alle rapportages en plannen van aanpak. In feite begeleid ik hen dus in het traject dat zij zelf begeleiden. Na verloop van tijd, als ze meer thuis raken in de materie en de te nemen stappen, wordt mijn rol kleiner en opereert de adviseur steeds zelfstandiger. Het is altijd weer mooi om te zien hoe iemand zich in korte tijd zo heeft weten te ontwikkelen.

WANNEER is jouw dag geslaagd?

Als ik met een leeg to-do-lijstje kan gaan slapen. Het is mijn policy om snel, liefst binnen een paar uur, te reageren op een vraag die gesteld wordt. Ik wil graag dat problemen of uitdagingen direct uit de weg worden geruimd. Uiteraard lukt dat niet altijd, maar als ik erin slaag om de volgende dag met een schone lei beginnen, ben ik een blij mens.