Geschreven door Bente Oldescholtenhuis
Senior adviseur Ellen Vink: ”Alle pijn is echt, ook al zie je het niet.”

Wie is Ellen Vink?
Ik ben 59 jaar en woon in Papendrecht. Mijn man en ik zijn al meer dan 35 jaar gelukkig getrouwd en we hebben twee kinderen van 27 en 25. Ze wonen allebei nog thuis, maar staan op het punt om uit te vliegen naar hun eigen huis. Mijn grootste hobby is schaatsen. Elke winter sta ik op het ijs zodra de ijsbanen opengaan. Ik heb zelfs de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee gereden. Verder doe ik, puur voor mijn conditie, aan boksen. En ik spaar buitenlandse bankbiljetten. Dat begon tijdens de vele reizen die we hebben gemaakt en is een beetje uit de hand gelopen. Nu vraag ik iedereen die naar het buitenland gaat om wat mee te nemen, met als gevolg dat mijn verzamelmappen inmiddels uitpuilen.
Wat heb je hiervoor zoal gedaan?
Ik ben een geboren ondernemer. Na mijn kappersopleiding werd ik al snel manager bij een grote franchiseorganisatie, Cosmo Hairstyling. Dat vond ik geweldig: zij zorgden voor alles, ik hoefde alleen te doen waar ik goed in ben. Later wilde ik wat anders en zou ik voor Oil & Vinegar naar Noorwegen gaan. Maar dat ging, na drie jaar voorbereiding, failliet. Via een krantenadvertentie kwam ik toen bij een Noorse organisatie terecht, Bailine, die zich richtte op gezonde levensstijl. Uiteindelijk kocht ik de rechten voor Nederland en werd ik franchisegever. Fantastisch werk, maar ook erg zwaar. Na COVID en vijftien jaar keihard werken was ik toe aan iets nieuws.
Waarom past het Fith werk jou zo goed?
Ik ben van nature positief ingesteld en hou ervan om met mensen bezig te zijn. Bij Fith kan ik mijn eigen tijd indelen, wat perfect past bij mijn leven. Mijn man en ik hebben een huis in Umbrië waar we regelmatig naartoe gaan. Die vrijheid is fantastisch. Bovendien voelt het weer als franchise: Fith zorgt voor formulieren, trainingen en ondersteuning, en ik mag mensen begeleiden. Mijn achtergrond in gezondheid – ik ben onder andere orthomoleculair therapeut – helpt enorm. Ik begrijp wat chronische pijn en burn-out betekenen. Door mijn ervaring met voeding, beweging en pijnbestrijding kan ik mensen écht helpen. Het voelt alsof alles wat ik eerder heb gedaan, samenkomt in dit werk.
Waar ben je het meest trots op?
Ik heb eens een jonge vrouw van 24 begeleid die haar zelfvertrouwen helemaal was verloren. Ik heb haar gecoacht en ze heeft nu een superleuke baan gekregen in een heel ander segment dan ze gewend was. Achteraf zei ze: ‘Dankzij jou heb ik mijn zelfvertrouwen weer terug.’ En dat is precies waar ik het voor doe, mensen laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze denken. Ik probeer altijd de positieve kant te benadrukken: niet wat je niet kunt, maar wat je wél kunt. Bij chronische pijn en burn-out is dat extra belangrijk. Deze aandoeningen zijn onzichtbaar, maar ze zijn er wel. Mensen mogen gerust wat vaker voor hun klachten uitkomen zonder zich te schamen.
Wanneer is jouw dag geslaagd?
Ik werk natuurlijk voor een opdrachtgever, maar probeer het intussen ook voor de kandidaat zo goed mogelijk te regelen. Dat betekent veel gesprekken voeren en vooral luisteren om hem of haar zo goed mogelijk te leren kennen. Als de kandidaat en de werkgever vastlopen, plan ik vaak een driehoeksgesprek op locatie bij de werkgever. Hartstikke interessant, want ik kom bij de meest uiteenlopende organisaties. Van het gevangeniswezen tot KLM en van ministeries tot kleinere bedrijven. Het mooiste is als we tot een compromis komen waarmee zowel de kandidaat als de opdrachtgever tevreden zijn. Ik ben trots als een casemanager van een eerdere opdrachtgever specifiek naar mij vraagt voor een nieuwe kandidaat. Dat betekent dat ze blij zijn over hoe ik het vorige traject heb opgepakt. Altijd leuk natuurlijk om die bevestiging te krijgen!