Senior adviseur Anne-marie Verberkt: ‘Dat je niet aan iemand kunt zien dat hij Long COVID heeft, maakt het soms extra lastig.’

WIE is Anne-marie Verberkt?

Ik ben 57 jaar, getrouwd met Rob en de trotse moeder van de tweeling Sophie en Baer van bijna 28 jaar. Ik ben geboren en getogen in Venlo en voel me sterk verbonden met die stad. We hebben er een rijk sociaal leven. Ik speel er toneel, zowel in de grote als de kleine theaterzalen van Venlo. Verder hou ik van hardlopen, koken en skiën. Rob en ik reizen graag. De ene keer boeken we een luxe luilekkervakantie; de andere keer gaan we voor basic en avontuur, zonder enige vorm van luxe.

WAT heb je hiervoor zoal gedaan?

Te veel om op te noemen! Na de middelbare school wist ik niet precies wat ik wilde, dus ging ik Schoevers doen. ‘Want dan heb je altijd een baan,’ werd me verzekerd. Ik kon inderdaad gelijk als secretaresse aan de slag bij Océ – van der Grinten, waar ik 13 jaar op verschillende afdelingen heb gewerkt. Daarna ging ik naar de Gemeente Venlo en vervolgens naar woningcorporatie Antares. Bij Antares had ik de fijnste manager die je je kunt bedenken. Hij zag mijn ambities en liet me elke opleiding, training en workshop volgen die ik maar wilde. Ik ben me als een malle gaan ontwikkelen en slurpte alle informatie op. Na Antares heb ik nog voor Arriva gewerkt, waar ik een vestiging met 120 chauffeurs mocht aansturen. Ik heb er zelfs mijn busrijbewijs gehaald en deed tussen de bedrijven door een masterclass bedrijfskunde op Nyenrode. Ten slotte kwam ik bij de Gemeente Roermond terecht, waar ik eindverantwoordelijk was voor het cluster Beheer Openbare Ruimte. Een veeleisende job, waar ik aan de ene kant trots op was en aan de andere kant diepongelukkig van werd omdat ik er mijn ei niet kwijt kon. Begrotingen en bezuinigingen zijn niks voor mij. Ik wilde vooral met en voor mensen werken. Dat is waar ik goed in ben en waar ik blij van word.

HOE ben je bij Fith terecht gekomen?

De Gemeente Roermond en ik gingen goed uit elkaar en ik besloot een post-hbo opleiding tot coach te gaan volgen. Toen ik deze succesvol had afgerond, sprong ik in het diepe: ik opende mijn eigen coachpraktijk. Hierin richt ik me vooral op mental coaching, maar gaandeweg ben ik ook de wereld van de re-integratie ingerold. Een wereld die heel goed bij mij past. Zo kwam het dat Fith me benaderde om eens te komen praten. Het voelde aan beide kanten zo goed dat we er snel uit waren samen. Sindsdien combineer ik mijn werk als zelfstandig coach met de rol als senior adviseur bij Fith op inhuurbasis. Ik ben in mijn werkzame leven nog nooit zo blij geweest, de hele dag met mensen werken is het allerleukste wat er is!

Waarom past het Fith werk jou zo goed?

Vanwege die menselijke maat die voor Fith en mij zo belangrijk is. Niet alleen richting kandidaten, maar ook onderling. Bel ik een collega, maakt niet uit wie, dan is de eerste vraag altijd: hoe gaat het met je? Niet omdat dat zo hoort, maar uit oprechte interesse. Het is zo fijn om als eenpitter toch een soort van collega’s te hebben met wie ik kan sparren en bij wie ik terecht kan als ik vragen heb. Ondanks dat ik ‘maar’ word ingehuurd, voel ik me ontzettend thuis bij Fith.

WAAR ben je het meest trots op?

Toen Fith een aantal specialisaties wilde ontwikkelen, is mij gevraagd om me te richten op Long COVID, een aandoening die gepaard gaat met uiteenlopende klachten als bizarre vermoeidheid, concentratieproblemen, hersenmist, slaapproblemen, hoofdpijn, somberheid, duizeligheid, spierpijn en overgevoeligheid voor licht en geluid. Het heeft vreselijk veel impact, zowel privé als op het werk. Dat je niet aan iemand kunt zien dat hij Long COVID heeft, maakt het soms extra lastig. Veel mensen zijn nog te moe om een blokje om te gaan met hun hond, maar moeten volgens de wet wel een 2e spoor volgen. Ik kan qua herstel vaak weinig tot niks betekenen voor mensen met deze aandoening. Wat ik wel kan, is ze zo goed mogelijk begeleiden en zorgen dat hun dossier op orde is. Daarvoor is een goede vertrouwensband van groot belang. En ik durf wel van mezelf te zeggen: daar ben ik goed in! Ik ben er voor mijn kandidaten en druk ze op het hart om vooral gebruik te maken van mijn begeleiding en expertise. Ze hoeven niet te wachten tot de volgende afspraak als ze ergens tegenaan lopen, maar kunnen me altijd bellen of appen. Ik heb onlangs een dame met Long COVID begeleid die na twee jaar ziek zijn niet meer kon re-integreren dan twee keer anderhalf uur per week. Zij heeft uiteindelijk een IVA-uitkering toegekend gekregen. Deze is voor mensen die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn bevonden, een uitkering die tegenwoordig niet meer vaak wordt toegekend. Mede door onze duidelijke rapportages en complete verslaglegging is dit gelukt. Dat was echt een moment van trots, vooral omdat dit voor deze dame de beste uitkomst is in een nare situatie.

WANNEER is jouw dag geslaagd?

De grootste beloning is als mensen na afloop blij en opgelucht zijn dat ik ze vooruit heb kunnen helpen. Ik word nergens blijer van dan van mensen die zeggen dat ze zo veel hebben gehad aan onze gesprekken, dat ik er altijd voor ze ben. Ik verdien er een leuke boterham mee, maar wat veel belangrijker is, is dat ik mijn werkplezier en gevoel van zingeving weer terug heb. Daar is het me allemaal om begonnen.