Geschreven door Bente Oldescholtenhuis
Hoe helpt Coral 2.0 kandidaten én werkgevers bij duurzame re-integratie?
In de wereld van re-integratie en arbeidsmarktbegeleiding komt één vraag steeds terug: hoe help je iemand écht verder, stap voor stap, in een proces dat soms overweldigend kan zijn? Coral 2.0 (Conceal or Reveal Decision Aid) biedt een concreet antwoord, speciaal gericht op mensen met psychische problematieken. Dit hulpmiddel helpt kandidaten om meer regie te nemen over hun re-integratie en hun kracht te (her)ontdekken, terwijl het ook effectief inspeelt op het omgaan met stigma’s die vaak een barrière vormen op de werkvloer.
Waarom Coral 2.0?
Coral 2.0 is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met solliciteren vanwege psychische problemen. Denk daarbij aan mensen die last hebben van autisme, trauma, PTSS of andere psychische uitdagingen. De tool richt zich niet alleen op het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden, maar ook op het versterken van het zelfvertrouwen en het leren omgaan met de stigma’s die vaak gepaard gaan met psychische problematieken. Dit helpt kandidaten niet alleen in hun zoektocht naar werk, maar ook bij het behouden van hun duurzame inzetbaarheid.
Coral 2.0 is er voor:
- Neurodivergente kandidaten; bijvoorbeeld mensen met ADHD, autisme, depressies, trauma of PTSS.
- Mensen die zich onzeker voelen over hoe ze hun psychische problemen kunnen delen met een werkgever, zonder vooroordelen of stigma’s te ervaren.
- Kandidaten die eerder afwijzingen kregen en het vertrouwen in hun eigen kunnen verloren zijn.
“Coral is een ontzettend prettige tool,” zegt Wilma Dingemans, senior adviseur bij Fith. “Het helpt kandidaten om in kleine, haalbare stappen te werken aan hun sollicitatievaardigheden, van het opstellen van een brief en het maken van een CV tot de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Het biedt structuur en, bovenal, vertrouwen.”
De kracht van kleine, haalbare stappen
De kracht van Coral 2.0 zit hem in de stapsgewijze aanpak. Het helpt kandidaten niet alleen bij praktische zaken zoals het schrijven van een CV of sollicitatiebrief, maar ook bij het mentaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Kandidaten krijgen inzicht in hoe en wanneer ze hun psychische problemen kunnen bespreken met een werkgever, zodat ze zich sterk en voorbereid voelen.
- Brief en CV-ontwikkeling: Coral 2.0 biedt een gestructureerde aanpak voor het schrijven van sollicitatiebrieven en het opbouwen van een CV, in samenwerking met de senior adviseur van Fith.
- Voorbereiding op gesprekken: Hoe presenteer ik mezelf op een manier die mijn psychische problematiek respecteert, zonder dat het mijn kansen beïnvloedt? Coral helpt om deze situatie inzichtelijk en bespreekbaar te maken.
- Zelfreflectie en regie: Door de heldere vragen en stappen leren kandidaten niet alleen hun sollicitatievaardigheden verbeteren, maar ook omgaan met hun eigen problematiek en het stigma dat vaak gepaard gaat met psychische problemen.
Duurzame inzetbaarheid door het doorbreken van stigma
Onderzoek toont aan dat Coral 2.0 een significant verschil maakt in de duurzame inzetbaarheid van werknemers met een psychische problemen. De tool zorgt voor 50% meer duurzame inzetbaarheid, omdat kandidaten beter begrijpen hoe ze hun psychische uitdagingen kunnen communiceren en ermee omgaan, waardoor ze effectiever kunnen functioneren in een werksetting.
Voor werkgevers betekent dit dat ze kunnen rekenen op medewerkers die niet alleen goed zijn voorbereid, maar ook mentaal sterker staan in hun werk. Coral 2.0 biedt dus niet alleen ondersteuning aan de kandidaten, maar ook aan de werkgevers die hen aannemen.
Praktijkervaring: vertrouwen opbouwen
Wilma deelt een voorbeeld uit de praktijk: “Onlangs werkte ik met een kandidaat met autisme. Hij vond het sollicitatieproces vaak lastig, omdat hij zich onzeker voelde over het delen van zijn problematiek. Coral 2.0 hielp ons het proces op te delen in overzichtelijke stappen. We werkten samen aan zijn sollicitatiebrief, waarbij hij zich zekerder voelde in zijn keuzes, zonder vast te lopen in onhandige formuleringen. Dit gaf hem niet alleen een sterker CV, maar ook het vertrouwen om zijn problematiek bespreekbaar te maken.”
Voor mensen met psychische problemen kan het sollicitatieproces extra stressvol zijn, vooral door het stigma rondom mentale aandoeningen. Coral 2.0 haalt de “angel” uit het proces door ruimte te geven voor reflectie: Wat vertel ik wel of niet aan een toekomstige werkgever? Zo wordt het traject niet alleen praktisch, maar ook inzichtelijk en geruststellend.
Waarom Fith kiest voor Coral 2.0
Bij Fith geloven we in wetenschappelijk bewezen methoden die onze kandidaten écht verder helpen. Coral 2.0 sluit perfect aan bij onze visie: het versterken van de eigen kracht van mensen, vooral degenen die zich onzeker voelen over het delen van hun psychische problemen. Deze methodiek stelt ons in staat om kandidaten nog beter te ondersteunen in hun re-integratieproces, zodat ze sneller en duurzamer terugkeren naar het werk.
Een tool voor duurzame re-integratie
Coral 2.0 is specifiek ontwikkeld voor mensen met psychische problemen. Het biedt hen niet alleen een hulpmiddel voor sollicitaties, maar helpt hen ook om hun eigen situatie te begrijpen, zich voor te bereiden op de uitdagingen die komen kijken bij het vinden en behouden van werk, en om met stigma om te gaan.
- Voor mensen met stress, burn-out of PTSS biedt Coral 2.0 structuur en overzicht, zodat ze zich mentaal sterker kunnen presenteren.
- Voor kandidaten die lange tijd niet hebben gesolliciteerd, helpt Coral om vertrouwen en sollicitatievaardigheden opnieuw op te bouwen.
- Voor neurodivergente mensen biedt Coral 2.0 een duidelijke, concrete route om verder te komen in het sollicitatieproces, zonder dat eventuele problematieken hen in de weg staan.
“Coral 2.0 is een hulpmiddel dat niet alleen kandidaten verder helpt, maar ons als professionals ook scherp houdt. Het helpt ons om bewust te blijven van de stappen die écht nodig zijn om iemand vooruit te helpen. Het biedt vertrouwen, inzicht en regie—precies wat re-integratie succesvol maakt.”