Geschreven door Fith
De overgang
Wist je dat maar liefst 2 miljoen vrouwen in ons land op dit moment tussen de 45 en 60 jaar oud zijn? En dat ongeveer 80% daarvan dagelijks kampt met overgangsklachten?
Er wordt vaak lacherig gedaan over de overgang en klachten worden weggewuifd met de melding ‘even de schouders eronder zetten’. Maar wat is de overgang nou precies en wat is de invloed op het (werkende) leven van de vrouw?
De overgang is een fase in het leven van de vrouw waarin de vruchtbare jaren worden afgesloten. Tijdens deze fase verandert de hormoonhuishouding ingrijpend.
Rond je 40ste neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron af. Deze eerste veranderingen blijven vaak nog onopgemerkt of worden niet direct gelinkt aan de overgang.
De hormonale verandering kan behoorlijk wat klachten veroorzaken. Deze fase kan maar liefst 6 tot 15 jaar duren. De daling van het oestrogeen zorgt er zelfs voor dat er op langere termijn een verhoogd risico is op hart- en vaatziekten, botontkalking en zelfs dementie.
Daarnaast heeft de hormonale verandering ook invloed op al bestaande aandoeningen zoals de schildklierwerking, diabetes en epilepsie*.
Bij overgangsklachten moet je denken aan:
- Opvliegers
- Nachtzweten
- Hartkloppingen, een snelle hartslag en/of hartoverslagen
- Slaapproblemen
- Stemmingswisselingen
- Geheugen- en concentratieproblemen
- Vermoeidheid
- Pijnlijke spieren en gewrichten
- Hoofdpijn en/of migraine
- Spijsverteringsklachten
- Urinewegproblemen
- Mentale problemen (lusteloos, neerslachtig, ongeïnteresseerd, etc.)
Dit vormt niet alleen een persoonlijke uitdaging; het heeft ook een grote impact op het professionele leven van vrouwen én op de werkvloer. De overgangsklachten maken het soms uitdagend voor vrouwen om het werk uit te voeren zoals zij dat van zichzelf (en collega’s dat van haar) gewend zijn.
Naast het feit dat we er nog steeds onvoldoende vanaf weten, lijkt het ook nog altijd een taboe. Klachten worden niet (h)erkend en niet of niet goed behandeld. Veel vrouwen in deze fase geven aan moeite te hebben om te voldoen aan de eisen van het werk. Hierdoor ontstaat zeer regelmatig uitval. Het ziekteverzuim en de ziektefrequentie is bij vrouwen tussen 45 en 55 jaar een stuk hoger dan bij mannen in deze leeftijd (circa 5%).
Hoe kom je tegemoet aan de behoeften van jouw vrouwelijke werknemers in de overgang?
- Maak het bespreekbaar!
- Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden
Door flexibele werktijden gaan werknemers beter om met opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Thuiswerkmogelijkheden helpen bovendien bij het verminderen van stress veroorzaakt door woon-werkverkeer. - Informatie en educatie
Zorg ervoor dat werknemers en managers goed geïnformeerd zijn over de symptomen van de overgang en hoe deze de werkprestaties kunnen beïnvloeden. Educatieve sessies, contactmomenten met gelijkgestemden, of informatiebronnen helpen de overgang beter te begrijpen en ermee om te gaan. - Creëren van een ondersteunende werkcultuur
Moedig een open dialoog aan over gezondheidskwesties, inclusief de overgang. Werknemers moeten zich comfortabel voelen om hun behoeften en uitdagingen te bespreken zonder angst voor oordeel of discriminatie. - Aanpassingen op de werkplek
Bied praktische aanpassingen aan op de werkplek, zoals verstelbare bureaustoelen, ventilatoren of toegang tot koele ruimtes om opvliegers te helpen beheersen. Een comfortabele en ondersteunende werkplek verbetert het welzijn van werknemers tijdens de overgang. - Toegang tot gezondheidszorg en welzijnsprogramma’s
Bied toegang tot gezondheidszorgbronnen en welzijnsprogramma’s die gericht zijn op de behoeften van vrouwen in de overgang. Denk aan counseling, ondersteuning van een bedrijfsarts, of programma’s voor stressbeheersing en mindfulness. - Flexibele verlofregelingen
Overweeg het aanbieden van flexibele verlofregelingen voor werknemers die tijd nodig hebben om met ernstige symptomen om te gaan of om medische afspraken bij te wonen. - Loopbaanontwikkeling en mentoring
Bied loopbaanontwikkelingsmogelijkheden en mentoring aan die zijn afgestemd op de behoeften van werknemers in verschillende levensfasen, inclusief de overgang. Dit vergroot het zelfvertrouwen en moedigt aan om professionele doelen te blijven nastreven. - Antidiscriminatiebeleid
Zorg voor een antidiscriminatiebeleid dat expliciet vermeldt dat discriminatie op basis van leeftijd, geslacht of gezondheid, inclusief symptomen van de overgang, niet getolereerd wordt.
De overgang is een belangrijk focusgebied binnen Fith. We nemen de overgang niet alleen ontzettend serieus, we hebben er ook veel kennis over in huis die we graag delen met onze opdrachtgevers en kandidaten. Met jullie dus!
Wie is Fith en wat doen we?
Fith is al ruim twee decennia specialist in re-integratie, outplacement en loopbaanbegeleiding. Dankzij onze unieke en betrokken benadering groeit ons mooie bedrijf hard. Vanuit ons hoofdkantoor in ’s-Hertogenbosch faciliteren wij een landelijk netwerk van ervaren Senior Adviseurs die elk jaar honderden kandidaten begeleiden naar passend werk.