Geschreven door Sifra Schers
Coaching op drijfveren: een andere manier van coaching
De diversiteit van achtergronden van onze reintegratie-adviseurs is groot; van de oud-directeur van het Anna Frank huis tot de oud-HRM manager van Vanderlande Industries. Een ding hebben ze allemaal gemeen, ze willen graag hun werk- en levenservaring inzetten voor mensen die op eigen kracht moeilijker weer werk kunnen vinden. Onze adviseurs doen dit ieder op hun eigen manier met als basis individuele en intensieve coaching.
In mijn ontmoeting met Annemieke Scharloo vertelt ze over haar manier van coachen. Annemieke is na een lange carrière bij de politie in diverse leidinggevende functies, voor zichzelf is begonnen. Als interim-manager en interim-hoofd P&O en HRM bij diverse overheidsinstellingen. Daarnaast begeleidt ze ook individuele klanten en is ze sinds eind 2014 werkzaam voor Fith.
De 9 drijfveren
De basis van het coachen van haar klanten zijn voor Annemieke 9 drijfveren. Er zijn 9 verschillende menstypen, met elk een specifieke drijfveer. De drijfveren die er zijn: type 1 met als drijfveer woede, type 2 met als drijfveer: trots, type 3: bedrog, type 4: afgunst, type 5: hebzucht, type 6: angst, type 7: onmatigheid, type 8: lust en type 9: luiheid. Nog maar een keer, hele grote woorden, die niet altijd een positieve klank hebben en die in een gesprek natuurlijk uitgebreide toelichting krijgen.
Om de methode toe te kunnen en mogen passen heeft zij ruim 2 jaar opleiding gevolgd en zij is dus geregistreerd coach op drijfveren.
Je drijfveer is bepalend hoe je dingen doet in het leven
“Die drijfveren zijn hele grote woorden, bijvoorbeeld woede of angst of trots of hebzucht. De emotie die daarmee lijkt samen te hangen, die plak je daar tegenaan. Als hebzucht je drijfveer is dan ben je onbewust wel de hele dag bezig om te zorgen dat je voldoende energie, tijd, middelen en geld hebt om je zelf staande te houden in het leven. En dat is heel bepalend voor hoe je dingen doet in het leven.
Zo is hebzucht ook mijn eigen drijfveer en ik heb dus absoluut iets met tijd. Ik wil altijd op tijd zijn. Hebzucht klinkt heel negatief, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Het betekent wel dat ik heel erg op tijd en energie gericht ben, ik ben van een strakke planning. Dus als ik met jou afspreek: ik ben om 09.00 uur hier, dan denk ik om 08.45: potverdikkie ga ik het halen? Ik ga jou dan een berichtje sturen dat ik mogelijk later ben. Een ander denkt: lekker belangrijk, ze zal het wel begrijpen dat ik later ben in verband met de files. Dat zou ik dus nooit doen, ik zal altijd aan iemand laten weten dat ik de afgesproken tijd niet ga halen. En ik zal dus altijd proberen om de tijd te halen die we hebben afgesproken.”
Het gedrag is misschien hetzelfde, maar de reden kan een hele andere zijn
“We kunnen als mensen hetzelfde gedrag hebben, maar de reden dat we het doen, kan een hele andere zijn. De theorie waarop de 9 drijfveren gebaseerd zijn, is het Enneagram, een manier van naar mensen kijken die al stamt uit de Romeinse tijd. Dit Enneagram gaat er vanuit dat er 9 menstypes zijn. Ieder mens heeft 1 drijfveer. Dat is er altijd één. Je kunt er niet meerdere hebben. Dat is ook je hele leven hetzelfde. Die verandert dus ook niet doordat je iets meemaakt in je leven of dat er iets gebeurt in je leven. De manier waarop je naar dingen kijkt, en de reden waarom je doet wat je doet, wordt bepaald door die ene drijfveer die jou als mens maakt”, zo legt Annemieke uit.
Inzicht geven in jouw drijfveer
Annemieke gaat haar verhaal verder met wat er gebeurt als je mensen inzicht geeft in hun drijfveer. “Je kunt door coaching niet een andere drijfveer krijgen. Door inzicht te krijgen in je drijfveer, leer je beter met moeilijke momenten in je leven omgaan. Op het moment dat je in spanningssituaties terecht komt, dat je met stress te maken krijgt, val je altijd terug op je oude gedrag en dus op je drijfveer. Op het moment dat je dat meer gaat begrijpen, hoe dat werkt voor jou dan kun je uiteindelijk daadwerkelijk ander gedrag gaan vertonen. Dat is uiteindelijk waarin het zichtbaar wordt.”
[pullquote type=”left”]
‘Als de kwartjes ook echt gaan vallen, dan heb ik een gouden dag, want dan zie ik het gebeuren.’
[/pullquote] Op de vraag hoe Annemieke erachter komt wat de drijfveer van iemand is, antwoord ze: “Ik ga in gesprek met de klant en ik wacht het juiste moment af, wanneer ik denk dat het handig is om inzicht te geven in drijfveren. Dan kan ik aangeven: goh, is het voor jou zus en zo, kan je zien dat je dat of dat doet, en dat het dat en dat effect heeft op de buitenwereld. Dan leg ik ze hen patroon uit, want je gedrag gaat in een patroon, in een cirkel. Dan teken in de cirkel die, volgens mij, voor de klant geldt en dan ontstaat er vanzelf een gesprek.
Ik geef dan bijvoorbeeld aan: ik heb je dit en dit horen vertellen…, dus echt met oorzaak en gevolg. Dan laat ik ze daar eens een weekje over na denken en dan geef ik aan: probeer daar de komende werken maar eens een beetje op te letten of je dit gedrag ook herkent. Als de kwartjes ook echt gaan vallen, dan heb ik een gouden dag, want dan zie ik het gebeuren.
Bij sommige mensen gaat dit proces heel snel, maar er zijn er ook bij die willen / kunnen het maar heel lastig zien. Dat doet iedereen op zijn eigen tempo. Ik reik het ze aan en of ze er uiteindelijk iets mee doen, dat bepalen ze uiteindelijk zelf.”
Annemieke sluit af met de kern: “Het is heel praktisch en helemaal niet ingewikkeld. Mensen moeten het alleen zien en vervolgens gaan oefenen.”
In een vervolgblog, volgende week, vertelt Annemieke korte anekdotes uit de praktijk en de bijbehorende drijfveren die daar achter zitten.